Tomatbakad lax med grönt mos


Tomatbakad lax med grönt mos är en betydlig mer färgglad och smakrik variant av klassiskt potatismos. Potatis och sockerärtor krossas med en visp där mjölk och smör adderas mot slutet och det förvandlas till ett fluffigt grönt mos. Till servering finns en härligt rosa lax och krispig broccoli.

Ingredienser
Mos
900 g fast potatis
250 g sockerärtor (eller se tips)
1 citron
2 dl mjölk
1 msk smör
250 g broccoli
Lax
4 bitar laxfilé (à 140 g)
1 kruka basilika
1 dl soltorkad tomatcrème (tapenade)
2 msk ströbröd (gärna panko)
salt och peppar

Gör så här

Tina laxen och sockerärtorna (om frysta används).Sätt ugnen på 225˚C.

Mos: Skala och dela potatisarna. Koka dem i en stor kastrull i saltat vatten. Strimla sockerärtorna fint och låt dem koka med potatisen den sista minuten av koktiden. Ansa och skär broccolin i mindre bitar.

Lax: Lägg laxen i en ugnssäker form. Hacka hälften av basilikan och blanda med tomatcrèmen. Bred blandningen på laxen och strö över ströbrödet. Krydda med salt och peppar. Stek mitt i ugnen ca 10 minuter.

Ansa och koka broccolin i saltat vatten 3-4 minuter.

Riv det yttersta skalet från citronen.

Mos: Häll av vattnet från potatisen och sockerärtorna och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Häll i mjölken och låt den bli varm. Tag av kastrullen ifrån plattan och krossa potatis och sockerärtor med en visp. Tillsätt smör och rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar.

Servera laxen med broccoli, mos och resten av basilikan.

Etiketter:,